Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Het scheve wereldbeeld

H

A  B  C  D  E   F  G  H  I  J  K  L  M  N  O   P  Q  R  S   T  U  V  W  X  Y  Z

 

Haar

1. Uitgroeisel van de buitenste laag van de huid bij zoogdieren. 2. Een kleingheidje Dat scheelde maar een ~ In figuurlijke zin in veel uitdrukkingen Een ~ in de boter zoeken [redenen zoeken om om te vitten of ruzie te maken] Wild ~ in de neus hebben [ Moeilijk te regeren zijn] Geen verkeerd ~ hebben [Door en door goed zijn].

Het haar is één van de kenmerken van de zoogdieren. De hoeveelheid haar kan echter sterk verschillen. Ook kan voor een bepaald zoogdier de hoeveelheid haar afhangen van de levensfase. De mens kent diverse soorten beharing: hoofdhaar, wenkbrauwhaar, okselhaar en schaamhaar. Daarnaast komen bij mannen nog snorhaar en baardhaar voor. Verder kent de mens in meer of mindere mate neushaar en algemeen lichaamshaar. Zoals alle dieren kent de mens een problematische relatie met het haar. Weliswaar kent de mens geen rui, maar wel systematische haaruitval. Vooral bij mannen kan dit op den duur leiden tot volledig verloren gaan van het hoofdhaar.

Merkwaardig is ook dat het menselijke haar veel gemanipuleerd wordt. Bij het hoofdhaar spreekt men van mode. Wordt dit haar nog als een element met toegevoegde waarde gezien, anders ligt het bij de andere vormen van lichaamsbeharing. Okselhaar is tegenwoordig onkruid van het ergste soort en moet zoveel mogelijk vernietigd worden. Anders ligt het weer bij schaamhaar. Ooit was het schaamhaar onontgonnen terrein. Het was zoals het was. Toen kwam de bikinilijn. Het kon voor vrouwen echt niet meer dat haren buiten het bikinibroekje te zien waren. Dus moest er geschoren worden. Achteraf gezien is dit het begin van het einde geweest. Hiermee bleek een proces in gang gezet dat tot de vrijwel volledige verwijdering van het vrouwelijke schaamhaar heeft geleid. Schaamhaar is zelfs tot onderwerp van mode geworden. En zoals met veel mode, is ook hier sprake van veel opgebakken lucht. Volgens de huidige norm zou de hoeveelheid schaamhaar zich moeten bewegen tussen het kleine streepje (of driehoekje) en niets.


Schaamhaar Schaamhaar

Links Velen beschouwen deze volkomen natuurlijke beharing tegenwoordig als een hinderlijke, grote bos met haar.
Rechts Natuurlijke beharing komt in soorten en maten.

Schaamhaar?Schaamhaar?

Links Volgens de mode zou het zo moeten: een streepje. Een driehoekje zou ook mogen.
Rechts De ultieme fase: alle beharing is weg. Vraagt veel onderhoud of anderszins extreme maatregelen.