Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Een grenzeloos arsenaal aan afkortingen

Logo HEVIEr bestaat in Nederland een onstilbare en niet uit te roeien behoefte aan afkortingen. Alles loopt het gevaar in een afkorting terecht te komen en dat is schadelijk. Afkortingen zijn immers al gauw een soort geheimtaal die alleen door ingewijden kan worden begrepen. Wie geeft onmiddellijk een blijk van herkenning bij afkortingen als Detam, BEFU of UBO? Ja, dat zijn ouderwetse afkortingen, maar zijn ze dan niet minder geldig? Neem dan nieuwerwetse als ANB AMRO of ING? En u weet natuurlijk de betekenis van CD, ADSL, RAM en van taalkundige uitwassen als FYI, aka, cu en w8. Toch zal ook hier menigeen verstek moeten laten gaan. Kortom: je moet het maar weten.

Soms staan er enthousiastelingen op die menen de mensheid te hulp te moeten komen. Zij stellen lange lijsten op met de betekenis van afkortingen, zoals de website chatwoordenboek.nl, twittermania.nl. En dan zijn er nog goedwillenden die ons op deelterreinen van het maatschappelijk gebeuren behulpzaam willen zijn. Zo zijn er overzichten van de namen van voetbalclubs die uit afkortingen bestaa. Maar hoe dan ook: in alle gevallen wordt voorbijgegaan aan de oorzaak van het probleem. En dat probleem is de achteloze en veelvuldige toepassing van afkortingen in alle geledingen van de maatschappij. Al eerder schreven over deze vorm van ontaarding bij de namen van voetbalclubs.

Om de problemen voor eens en voor altijd duidelijk te etaleren presenteren wij hier het gebruik van afkortingen bij kleine Nederlandse bedrijven. Hier laat zich het probleem namelijk in een genadeloze vorm zien. Er is geen enkele mogelijkheid om de afkorting te duiden. Niemand heeft er overzichten van, laat staan dat iemand weet waarover het gaat. Wij pretenderen niet de oplossing te bieden (behalve dan een verbod op het gebruik van afkortingen in deze sector) maar willen slechts wijzen op dit maatschappelijk zeer ongewenste verschijnsel waar echter geen kruid tegen gewassen lijkt. We concentreren ons op de afkortingen die zijn gebaseerd op afkortingen van de namen van eigenaren, helaas een wijdverbreid fenomeen. Hieronder een bescheiden greep uit het ruime aanbod.

Als we zin hebben dan nemen we ook af en toe afkortingsnamen op die niet zijn ontleend aan de namen van stichters of eigenaren. In deze groep is het helemaal onmogelijk om enige volledigheid nat te streven.

Heeft u andere voorbeelden, laat het ons dan weten (› e-mail Voortschrijdende Inzichten). Heeft u 'oplossingen' voor de afkortingen in de tweede lijst, dan zouden we dat ook graag horen.

[Deels eerder gepubliceerd in 'Voortschrijdende Inzichten', nummer 22 bis, juni 2012]

Afkortingen waarvan de betekenis met zekerheid bekend is

DLP Loodgietersbedrijf in Ermelo. Naar de achternamen van de oprichters Andre de Lange en Albert Pas.

EB Klusbedrijf in Almere. Naar de naam van de eigenaar Ed Bakker.

GeJeVe Klusbedrijf in Geldrop. Naar de naam van de eigenaar Geert-Jan Veen.

HETO Fabrikant van glasinstrumenten in Wijk bij Duurstede. Naar Henk en Toos, man en vrouw, tevens eigenaren van dit eenmansbedrijf. [Dit bedrijf bestaat al lang niet meer, maar HETO is de afkorting waarmee onze interesse in dit onderwerp jaren geleden is begonnen]

HETO Automobielbedrijf in Amsterdam. De eigenaar, Rob Poelstra, deelde ons desgevraagd mede: 'H(et) E(rgste)T(reft)O(ns), gebruik ik nog wel eens bij klanten die net een auto bij mij hebben gekocht en dezelfde vraag stellen. De naam HETO is nu bijna zo'n 80 jaar oud en is afkomstig van de oprichter van dit bedrijf namelijk Toon van Heteren'.

HVB Klusbedrijf. Naar de naam van de eigenaar Henny van Blanken.

Jolidé Snackkoerier in Utrecht. Op hun website: 'Nu zult u zich misschien afvragen hoe men op de naam Jolidé is gekomen, het zijn de eerste twee letters van de namen Jose, Liane en Desiree, de drie dochters van Roel en Janny Bosma'. Of de dochter heet José of de naam zou Jolide moeten zijn, zo lijkt ons.

ReOs Klusbedrijf in Hoogvliet. Naar voor- en achternaam van de eigenaar, René van Os.

WiMa Videoproductiebedrijf. Een samenwerking van Willem Vis video en Martin Beeren productions.

WIJKO Van de satésaus. Naar de oprichters Nicolaas Weijsenfeld en Hendrik Koopman. Maar waarom dan niet WEKO? Misschien omdat 'Weijsenfeld' klinkt als met een ij?

WIMINI Onderhouds- en klusbedrijf in Houten. Naar Wil, Mitchel en Nigel; vader, tevens oprichter van het bedrijf, en zijn twee zonen.

Afkortingen die hier ook bij zouden kunnen horen

DiJo Klusbedrijf in Putte.

HAJO Computerspeciaalzaak in Utrecht.

HANZO Afbouwbedrijf in Valkenswaard.

Hevi Installatieburo en witgoedspecilaist in Bunnik.

Jodika Disposibles & Machinery

M&M Schildersbedrijf in Spijkenisse.

RIMINI Klusbedrijf in Nieuwegein.

WOBO Automobielbedrijf in Hollandscheveld.

Afkortingen die niet verwijzen naar stichters of eigenaren

Hakado Haagse Koolzuurhoudende Alcoholvrije Dranken Organisatie. [Wel dan weer gevestigd in Nieuwegein en niet in Den Haag]