Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

De andere publicatiereeksen

Voortschrijdende inzichten

Panorama

LUVO

Logo LUVO

Publicatiereeks Panorama

De reeks 'Panorama' richt zich op veranderingen in het Nederlandse landschap in de afgelopen honderd jaar.

 

1. Het Schoonrewoerdse wiel

'Eén van de allermooiste is die van Schoonrewoerd aan den Diefdijk'. Zo begint Thijsse in het verkade album 'Waar wij wonen' uit 1937 zijn beschrijving van het Schoonrewoerdse wiel. Het wiel ligt in het gebied met de fraaie naam de Vijfheerenlanden, nog net in de provincie Zuid-Holland, ongeveer halverwege Zijderveld en Leerdam. Deze Diefdijk diende ooit als bescherming van het land van Zuid-Holland tussen rivieren als de Betuwe overstroomd raakte. In 1573 faalde deze bescherming en brak de dijk door met als resultaat het Schoonrewoerdse wiel. Thijsse bespreekt het wiel, dat ook wel het Wiel van Bassa wordt genoemd, in lovende termen. Hij beschrijft het als niet alleen het mooiste, maar ook het grootste wiel in Nederland.

Deze aflevering van de Panorama reeks beschrijft een wandeling langs dit wiel.

Download 'Het Schoonrewoerdse wiel' [pdf-document, 0.8 Mb, opent in nieuw venster]

Dossier Nederlandse landschappen: Schoonrewoerdse wiel

Dossier Nederlandse landschappen

 

2. Een eersteklas landschap

De fenomenologie van het hondenbordHet natuurgebied De Beer, of eigenlijk moeten we zeggen het voormalig natuurgebied De Beer. De Beer bestaat namelijk al zo'n veertig jaar niet meer. Hiervan resteert niets meer. Natuurlijk, niet alles kan blijven, maar het verdwijnen van het natuurgebied De Beer is wel van heel bijzonder soort. Zo bijzonder dat hierover een boe kon worden geschreven.

'Een eersteklas landschap' De teloorgang van natuurmonument De Beer.
Uitgeverij Matrijs in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
240 blz, 22 x 28 cm, 160 illustraties, waarvan 20 in kleur.
Prijs € 29,95. ISBN 9789053453285.

Het boek is direct bij de uitgever te bestellen. Bij levering binnen Nederland hoeft u geen verzendkosten te betalen. Betaling gaat met een acceptgiro die met het boek wordt meegestuurd.

Meer informatie over dit boek bij Uitgeverij Matrijs

Dossier Nederlandse landschappen: Natuurmonument de Beer

Dossier Nederlandse landschappen

De teloorgang van het unieke natuurgebied De Beer

De aparte website over Natuurmonument de Beer

 

3. Zaltbommel - Varik - Heerewaarden

De fenomenologie van het hondenbordHet Nederlandse rivierenlandschap komt in de Verkade albums 'Waar wij wonen' uit 1937 en 'Onze groote rivieren' uit 1938 uitgebreid aan bod. En terecht, want het is misschien wel één van de meest kenmerkende en fraaie landschapstypen in Nederland. Ook heeft het mogelijk te maken met het feit dat Thijsse een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht in Grave aan de Maas. Zo beschrijft hij met groot enthousiasme in 'Onze groote rivieren' de reis van Grave naar Middelbrug, waar zijn grootmoeder woonde. Deze reis ging per boot!

In deze aflevering van Panorama een klein stukje van het rivierenlandschap, namelijk de Waal tussen Zaltbommel en Varik en de Maas bij Heerewaarden. Het is een landschap met een lange geschiedenis. Een landschap ook waar de mens voortdurend sporen heeft achtergelaten. Eerst door bedijkingen, later door afsnijdingen en dwarsverbindingen. Tegenwoordig doen begrippen als 'ruimte voor water' en 'natuurontwikkeling' (?) opgeld. Wat ondanks alles nog steeds niet is veranderd, is de majestueuze schoonheid van dit landschap.

Download 'Zaltbommel - Varik - Heerewaarden' [pdf-document, 1.0 Mb, opent in nieuw venster]

Dossier Nederlandse landschappen: De Waal tussen Varik en Zaltbommel

Dossier Nederlandse landschappen

 

4. De Waalbrug in Nijmegen

[Moet nog verschijnen]

 

5. Simon de Waard - Leven en werk van de Rotterdamse fotograaf en cineast

Panorama no 5 Simon de WaardHet boek beschrijft het leven van de Rotterdammer Simon de Waard (1905-1986) die vooral bekend is geworden als fotograaf en cineast. Maar hij was veel meer dan dat: publicist, beroepsreiziger en popularisator. De Waard was al voor de Tweede Wereldoorlog begonnen met vogelfotografie en -films. Hij had de toen nog grote vogelrijkdom aan het eind van de jaren veertig in Nederland vastgelegd op foto en film. De Waard ontwikkelde zich in deze periode van vogelman tot schrijver, fotograaf en filmer. In de jaren vijftig verzette hij de bakens. Hij werd beroepsreiziger en voorzag in zijn levensonderhoud met vertoningen van films en dia's over Europese landen voor een groot publiek.

Bij zijn dood had het beroep van verteller over natuur en cultuur echter al lang zijn beste tijd gehad. Tot zijn verdriet moest Simon de Waard de maatschappelijke omwenteling door de televisie meemaken; een ontwikkeling die er toe bijdroeg dat zijn beroep overbodig zou worden. En uiteindelijk blijkt De Waard in een bredere context een symbool voor een manier van leven, voor kijken naar natuur, nieuwsgierigheid naar verre landen die ons tegenwoordig vreemd is.

Simon de Waard - Leven en werk van de Rotterdamse cineast en fotograaf
Ed Buijsman
17,6 x 25,0 cm
Softcover in kleur
94 pagina's
Rijk geïllustreerd
ISBN 978-94-91254-08-6

Meer informatie over Simon de Waard

Bestellen van het boek