Natuurmonument De Beer

Wanneer precies

Logo Vroege Vogels

Op 17, 24 en 31 juli  tussen 7 en 8 uur in het eerste uur van Vroege Vogels, werd het eerste uur bijna volledig gevuld met de serie over De Beer.

Deel 1 van de radioserie “De Verdwenen Beer” gaat in op het belang destijds van het natuurgebied, aan de hand van verhalen van nu nog levende ooggetuigen, onder anderen vogelonderzoeker Gerard Ouweneel (nu 85 jaar), die er in zijn jeugd als jonge vogelaar heeft rondgestruind. Ed Buijsman is de geschiedschrijver van De Beer. Aan de hand van zijn naar boven gebrachte archiefmateriaal horen we dat verhaal.

In deel 2 gaan we op zoek naar de bijzondere natuur die anno 2022 te vinden is. Zoals de grootste kolonie kleine mantelmeeuwen van Europa en de zeldzame zwaluwbij. En wat doet het Havenbedrijf Rotterdam aan het behoud van natuur, en komt er ook natuur bij?

In deel 3 van “De Verdwenen Beer” horen we hoe de inwoners van het dorp Rozenburg, nu deelgemeente van Rotterdam, nog steeds dagelijks strijd leveren voor het behoud van het laatste snippertje overgebleven natuur tussen industrie en haven, op de Landtong Rozenburg.
En concluderend: hebben we wat geleerd van het verdwijnen van De Beer destijds?

Beluister hier de afleveringen

Een mooi plan van Henny Radstaak

Begin 2022 werd ik benaderd door Henny Radstaak. Hij had het plan opgevat om een podcast te maken over natuurmonument De Beer. Een mooi plan, maar helaas ..... de NPO had er (voor dit jaar) geen geld en tijd voor. Dan maar een radioserie bij Vroege Vogels, ook een prima plan.

Henny Radstaak, geboren in Rozenburg, heeft De Beer zelf niet meegemaakt. Zijn vader daarentegen wist er veel over te vertellen. Aan de serie over De Beer leverden onder andere Gerard Ouweneel, Ed Buijsman, een vertegenwoordiger van het Rotterdamse Havenbedrijf en een aantal Rozenburgers een bijdrage.

Na een oriënterend gesprek op 19 januari volgden op 24 mei de eerste opname (afb. 1). Het was een tafelgesprek ten huize van Ed Buijsman waarbij ook Gerard Ouweneel aanwezig was. Onderwerpen van gesprek waren: wat was De Beer? Hoe is het ontstaan? Wat was belang voor de natuur destijds? Welke vogels maakten het bijzonder? Welke wonden sloeg de oorlog? Hoe kon De Beer verdwijnen? Was er oppositie tegen de plannen? De opnames duurden uren, hetgeen niet verwonderlijk was: over De Beer valt nu eenmaal veel te vertellen.

Op 8 juni toog hetzelfde gezelschap naar Europoort. We stonden aan het einde van de d'Arcyweg met links het Beerkanaal. Daar was ooit het kilometerbrede stand van De Beer lag. Daar hadden we 'uitzicht' over wat ooit het vier kilometerlange strand van De Beer lag. Zes meter onder waar wij stonden, liggen de resten van De Beer; tevens de toepasselijke titel van de documentaire van Noëlle Ingeveldt. Het was zwaar bewolkt en het begon ook nog eens zachtjes te regenen. Zoals Henny Radstaak na een uurtje treffend opmerkte: 'Het weer past prima bij het sombere onderwerp'. Na de interviewsessie begaven we ons naar het vroegere huis van opzichter Korfmaker aan de Krimweg. Van hieruit bestierde hij het snippertje De Beer dat de dans ontsprong: De Kleine Beer. Inmiddels volkomen nat, was het eindelijk tijd voor koffie.

Het tafelgesprek op 24 mei 2022.

Afb. 1 – Het tafelgesprek op 24 mei 2022 met links op de rug gezien Gerard Ouweneel, aan de andere kant van de tafel Ed Buijsman en rechts radioman Henny Radstaak.

De buitensessie op 8 juni bij het Beerkanaal.

Afb. 2 – De buitensessie op 8 juni bij het Beerkanaal. Links Ed Buijsman, rechts Gerard Ouweneel. In het midden de microfoon van Henny Radstaak.

Bij de ingang van De Kleine Beer.

Afb. 3 – Bij de ingang van De Kleine Beer. Van links naar rechts: Henny Radstaak, Ed Buijsman en Gerard Ouweneel.

 

 

Laatste wijziging

4 augustus 2022

Uit de oude doos

 

Kleine Beer 1982

 

Kleine Beer 1982

 

Kleine Beer 1982

De Kleine Beer en Europoort in 1982.