Leven met MPN

7. Optelsom

Mijn auto was ermee opgehouden. Zo maar, plotseling, natuurlijk ongelegen en vervelend. Eenmaal is de garage was de boosdoener al snel gevonden; het euvel gemakkelijk gerepareerd. In de garage vroegen ze me of 'ik het niet had zien aankomen'. Dat had blijkbaar - met enige kennis van zaken - gemoeten. Ik wees ze op mijn eerdere meldingen over rare geluiden (reactie: 'mmm, dat kan van alles zijn') en plotselinge haperingen ('de elektronica doet het toch goed'). Het was allemaal terug te lezen in het garagedossier. Toen ze het allemaal bij elkaar zagen, moesten ze in de garage toch wel toegeven dat zij het ook hadden kunnen zien aankomen. Het leverde excuus en een mooie korting op. Ging het in de gezondheidszorg ook maar zo.

Mijn dossier bij de huisarts bevat een lange lijst meldingen met onder andere: a. stekende pijn in de voeten ('mmm, iets voor de neuroloog'); b. flikkeringen zonder hoofdpijn ('oogmigraine, is onschuldig'); c. plotseling krachtverlies in de arm ('mmm, iets voor de neuroloog'); d. plotseling kortdurende, hevige rugpijn ('meer iets voor de fysiotherapeut') en e. o ja, al veel eerder, te veel bloedplaatjes. Wat volgde, is geschiedenis: uiteindelijk bleek het essentiële trombocytemie (ET) te zijn. Had de huisarts a, b, c enzovoorts opgeteld dan had de diagnose misschien veel eerder kunnen worden gesteld. Maar hoeveel patiënten met ET of een andere myeloproliferatieve aandoening heeft een huisarts? Het kan ook zijn dat de huisarts wel heeft opgeteld maar kon hij niets maken van het resultaat.

Nee, het gaat in de gezondheidszorg helaas niet altijd zo gemakkelijk zoals in de garage. Is het systeem dan niet goed? Zijn de huisartsen wel voldoende opgeleid? Vast wel, maar misschien is er nog iets anders aan de hand. De kennis neemt voortdurend toe, maar daarmee blijkt het leven ook ingewikkelder te worden. Er is steeds meer informatie en daarmee ook steeds meer mee om rekening te houden. Beslissingen nemen en keuzes maken, is daarmee ook lastiger geworden. We moeten dus vaststellen dat ondanks alles het systeem niet perfect is en ook nooit zal zijn. En de mens overigens ook niet. En daar zullen we het dan maar mee moeten doen en zo slecht is het nu ook weer niet.

[Verschenen in Pur Sang van december 2014]

MF-logo