Leven met MPN

6. Oud

'Het voelt alsof mijn lichaam mij in de steek heeft gelaten.' Ik hoor het meer nu ik zelf ouder word. Ja, alle mensen in mijn directe omgeving worden ouder. Ze krijgen ziektes, kort, langdurig of voor altijd. In de steek gelaten: het klinkt een beetje vreemd. Hebben die mensen dan een afspraak met hun lichaam? Een contract waarin staat: 'U moet goed functioneren?' In de steek laten betekent namelijk dat er eerst iets is afgesproken of dat er verwachtingen zijn gewekt. Maar wie heeft dan die afspraken gemaakt? Blijkbaar gaan we ervan uit dat wat eens is geweest en ons is bevallen, altijd zal blijven bestaan. Dat wat altijd vanzelfsprekend was, altijd zo zal zijn. Ik ben bang dat ons lichaam niets van deze afspraken weet.

Alle mensen gaan dood; dat is wel duidelijk. Als je jong bent en gezond van lijf en leden en ook nog fris in het hoofd, valt het niet zo op als er iemand overlijdt. 'Die was ook al oud', of 'het was ook een mooie leeftijd', wordt er dan al snel gezegd. Als we eenmaal jong zijn geweest en zelf op de leeftijd van de ouderen komen, kijken we er blijkbaar anders tegenaan. Dan voelen we ons opeens 'in de steek gelaten' door ons lichaam dat ons altijd zo overeind heeft gehouden.

Er zijn wetenschappers die beweren dat het hart een begrensde levensduur heeft. Zoveel maal hartslag en dan is het op. Klopt het hart snel dan leef je korter. Je zou het dus misschien wel uit kunnen rekenen en dan weet je wanneer je hart het begeeft. Alleen klopt het niet altijd, want soms komt de medische wetenschap ons te hulp. Ook met een wrak hart kun je daarom ouder worden dan je had uitgerekend. En zo is het met veel ziektes, ook de onze. Velen van ons waren al lang dood geweest als we niet waren geholpen door allerhande pillen en andere medische voorzieningen.

Natuurlijk laat ons lichaam ons 'in de steek', zelfs steeds meer naarmate we ouder worden. Maar ik zou het niet zo noemen: ik zeg slijtage, een slecht model, pech, ouderdom, resultaat van een ongezond leven. Het is niet anders. Je zult het er toch mee moeten doen.

[Verschenen in Pur Sang van augustus 2014]

MF-logo