Leven met MPN

5. Vrolijk

De datum van 4 juni 2011 vormt een scheiding in mijn leven. Het is namelijk de datum van mijn herseninfarct. Het was een ingrijpende gebeurtenis en twee maanden later daar kwam nog de constatering van de ET bij. Iedereen heeft wel van die data: huwelijk, geboorte van een kind, dood van een dierbaar iemand, misschien eerste kus of eerste afspraakje. Als zoiets is gebeurd, blijkt later dat je leven anders is geworden: er is een leven voor en een leven na.

Ik moest daar aan denken, toen een collega op het werk laatst tegen me zei: 'Je bent veel vrolijker dan vroeger'. Met 'vroeger' bleek hij voor 4 juni 2011 te bedoelen. Nu ben ik nooit een vrolijk mens geweest. Ik houd van grapjes, van humor, maar echt vrolijk? Ik heb er nooit zo mee gezeten; het zit blijkbaar niet in het model. En dan zou ik nu opeens vrolijker dan vroeger zijn?

Toen ik er later nog eens over nadacht, besefte ik dat er inderdaad wel iets was veranderd. 'Vroeger' was ik ontevreden als bleek dat mijn lichaam iets minder kon (eerste bril, eerste pilletje, rare geluiden in de knie). Na mijn herseninfarct werd dat nog versterkt (vermoeidheid, niet meer op de fiets naar het werk). Al snel werd het me duidelijk dat denken op zo'n manier me niet veel zou opleveren. Als je oud(er) wordt, blijken er veel dingen minder te worden. Bij de een meer dan de ander. Maar duidelijk is in ieder geval dat niets lichamelijk veel beter wordt.

Ik ontdekte dat je er ook anders naar kunt kijken. Niet van: wat kan ik niet meer, maar wat kan ik nog wel. En hoewel je naar hetzelfde kijkt, namelijk jezelf, is de uitkomst toch anders. En het mooiste is: het kost niets, je hoeft er niet voor te oefenen. Ik vertelde dit alles een keer aan iemand en die zei: 'Dat betekent dat je het hebt geaccepteerd!' Nee hoor, ik heb niets geaccepteerd. Ik heb me er niet bij neergelegd maar ik ga er wel anders mee om. En o ja, mijn antwoord op de vraag van de collega was: 'Ik heb ook meer plezier in het leven dan vroeger.' Ik had het blijkbaar al die tijd al geweten.

[Verschenen in Pur Sang van april 2014]

MF-logo