Nummer 6 van Voortschrijdende Inzichten [nieuwe reeks]
< nummer 5 | nummer 6 | nummer 7 >
Een themanummer met als titel:
'Komt het ooit nog goed?'
Met de volgende artikelen:
- Korte interessantigheden
- Niets nieuws onder de zon!
- Een zwaarmoedig bericht van de hoofdredacteur
- Zwatelen. Over politici, verkiezingsuitslagen en wat statistiek.
- Zwendel in de wetenschap. Wie denkt dat gelovigen niet vloeken, is naïef. Wie meent dat de koning niet aan belastingvermijding doet, is een domoor. Wie denkt dat er in de wetenschap geen zwendel plaatsvindt, is een goedgelovige. Daar gaan we allemaal het niet over hebben; het zijn open deuren. Er zijn echter vormen van zwendel in de wetenschap die zo bijzonder zijn dat we er wel aandacht aan moeten besteden. Het is een onderwerp met veel fraude en met vele, merkwaardige details. Het is echter ook een dossier met de nodige roddel en achterklap waarbij veel getuigen stijf hun mond houden. Het is hier dan ook lastig om feit en fictie van elkaar te onderscheiden.
- Metamorphosen. In 2013 kwam een documentaire met deze titel uit. Deze documentaire behandelt een van de ergste ongelukken met nucleair materiaal in de geschiedenis of beter gezegd de gevolgen van deze catastrofe. De documentaire blinkt verder uit in een verpletterende (grafische) vormgeving.
- Een veenbrand. De vereniging Milieudefensie, en dan vooral haar boegbeeld voor de luchtkwaliteit Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit Milieudefensie, laat niet na steeds maar weer de mensen op het hart te drukken dat fijn stof de grootste pestilentie is die mensheid ooit heeft getroffen. Maar klopt dat wel?
- Kwaliteit [1]. Het is merkwaardig gesteld met kwaliteit. Iedereen heeft het erover, maar weet diezelfde iedereen wel waar het over gaat? Men spreekt van hoge of grote kwaliteit en (dus?) ook van lage, geringe of slechte kwaliteit, maar waar berust dat eigenlijk op? Waar wordt die kwaliteit dan in uitgedrukt? Of welke zijn de criteria om de mate van kwaliteit te benoemen? Een eerste verkenning van een ongrijpbaar fenomeen.
- Ingezonden brieven. Over vakantie, reizigers bij de NS en klavecimbelmuziek.
- Raadsels in het leven van de mens. De redactie van Vi is in sommige opzichten eenkennig.
Zo is 'Doctor Solar, the Man of the Atom', een van de weinige stripfiguren die de redactie kan bekoren. Solar tart namelijk alle natuurwetten en is daardoor tot bovenmenselijke inspanningen in staat. Was Solar er maar om te helpen bij het oplossen bij het probleem van ... de verpakking van medicijnen.
Er is bij dit nummer geen aanvullende informatie