Voortschrijdende Inzichten

 

Nummer 19
Mei 2008

Losse nummers van Download dit nummer [pdf, 24 pagina's,
1.4 MB]

Download de speciale laatstenieuwsbijlage bij dit nummer. [ pdf, 1 pagina, 0.3 MB]

Alle nummers van Voortschrijdende Inzichten zijn in te zien in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Nummer 19 van Voortschrijdende Inzichten

<nummer 18 | nummer 19 | nummer 20>

De scheidingsweg

Onlangs bevonden we ons op een 'Scheidingsweg'. En natuurlijk vroegen we ons af: 'Wat scheidt de Scheidingsweg dan wel van elkaar?' Ook aandacht voor de wereld van de benoeming van straten.

'Level playing field' nog geen realiteit

Waar gaat dit over, zult u zich misschien afvragen. Het gaat over posttarieven en marktwerking. Aanleiding voor Vi om de posttarieven eens onder de loep te nemen. En dan blijkt dat het om een geenzins gemakkelijke materie gaat.

Nutteloze kennis

Kennis neemt voortdurend toe. Nu is niet alle kennis even nuttig of misschien nog niet nuttig. Een toename van de kennis houdt dan ook onvermijdelijk in dat ook de hoeveelheid nutteloze kennis toeneemt. Een selectie.

Fluweelzacht of heldhaftig

Georges Schreiber was een Duits-Belgisch-Amerikaans kunstenaar. Zijn talent bracht fraaie reeksen heldhaftige affiches voort als ondersteuning van de Amerikaanse inspanningen in de Tweede Wereldoorlog.

Verboden en toch toegestaan

Het regime van de nationaal-socialisten had niet veel op met moderniteiten. Moderne kunst was in de ogen van nazi's verwerpelijk. Ook jazzmuziek was verdacht en later strekte de aversie zich zelfs uit tot amusementsmuziek. Het is daarom opmerkelijk dat midden in de oorlog, in de jaren 1942 en 1943, gedurende enige tijd 'verboden' muziek uitgevoerd mocht worden.

Een ingezonden brief

Verrassende foto's uit Frankrijk

Vi nummer 19