Voortschrijdende Inzichten

 

Nummer 13
Januari 2005

Download dit nummer [pdf, 28 pagina's, 2.0 MB]

Alle nummers van Voortschrijdende Inzichten zijn in te zien in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Nummer 13 van Voortschrijdende Inzichten

<nummer 12 | nummer 13 | nummer 14>

Niets simpeler dan een nummerbord

De kentekens voor Nederlandse voertuigen zijn binnenkort weer eens op. Dat betekent dat het huidige systeem van twee cijfers-twee letters-twee letters vervangen moet worden. Maar wat wordt het dan? En hoe ging het vroeger? En hoe doen ze het in het buitenland? Een kijkje in de onoverzichtelijke wereld van de kentekenplaten.

Cycloon. Opkomst en ondergang van een familiebedrijf/1

De redactie van Voortschrijdende Inzichten loopt stad en land af op zoek naar interessante onderwerpen voor onze lezers. Zo kwamen we in het bezit van een omvangrijke verzameling negatiefmateriaal en enige documentatie van de familie Streumer. Nader onderzoek bracht aan het licht dat deze familie ooit onder andere apparatuur voor aquaria onder het merk Cycloon op de markt bracht. Een poging tot reconstructie.

Nederland zucht onder het golfspel

Golf was ooit een elitaire sport die dan ook slechts door weinigen werd beoefend. Die tijden zijn voorbij: Nederland wordt bedolven onder de golfbanen en het eind is nog lang niet in zicht. Hele volksstammen bewegen zich over de golfbaan. Nederland heeft nu al zo'n 75 km² golfterrein.

Klein maar fijn? Deel 2

Er zijn op onze wereld 193 onafhankelijke staten. Grote, kleine, machtige, ze zijn er in allerlei soorten. Wij richten ons deze keer op de allerkleinste. Wie zijn ze? En valt er ondanks hun kleinheid wel iets over te vertellen?

Zo kom je nog eens nergens!

Je kon er vroeger met de trein komen: Stadskanaal, Budel of Zeist. Dat kan allemaal al lang niet meer; de treinverbindingen zijn opgeheven. Maar zoals zo vaak is niet alles verdwenen. Gewild of ongewild blijven er sporen achter.

Wat doet de buitenlandse toerist in Nederland?

Het tweede deel van onze nieuwe achterkantserie.
Nederland beschreven in 'How to see Holland' uit 1937.

Vi nummer 13