Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Zwarte panters. De derde: Ergilio Hato

Na De Munck en Landman is er nog een derde keeper die aanspraak maakt op de naam de Zwarte Panter: Ergilio Hato. Mogelijk zou deze Curaçaose keeper in de vergetelheid verzonken zijn als er niet een boek over hem geschreven was: het in 2003 verschenen Ergilio Hato: simpel, sierlijk, sensationeel. De hoge vlucht van een voetballegende. Zwarte Panter was nog maar één van zijn bijnamen. Hij stond ook bekend als de Vliegende Vogel en de Elastic Man.

Ergilio Hato werd in 1926 op Curaçao geboren. Voetballen leerde hij als kind van vier al op straat. Dat kwam vooral door de fraters, die zelfs schoolpleinen als voetbalveld inrichtten. In 1946 ging hij serieus trainen en startte zijn voetbalcarrière bij Ajax. Toen Hato internationaal bekend begon te worden als keeper, waren er genoeg mogelijkheden om in het buitenland voor geld te voetballen. Ergilio Hato is Curaçao echter altijd trouw gebleven. Hij was een verklaard tegenstander van betaald voetbal. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste Antilliaanse voetballer aller tijden. Hato is in december 2003 overleden.

Het avontuur van het betaalde voetbal in Nederland

Ergilio Hato in 2003 bij de presentatie van het boek 'Ergilio Hato: simpel, sierlijk, sensationeel'
Ergilio Hato in 2003 bij de presentatie van het boek 'Ergilio Hato: simpel, sierlijk, sensationeel'. De hoge vlucht van een voetballegende. Hato is in 2004 overleden. Het grootste voetbalstadion in Willemstad, Curaçao is naar hem genoemd.