Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Frans de Munck op latere leeftijd
Frans de Munck op latere leeftijd

Meer over Frans de Munck

Frans de Munck keerde terug uit Duitsland en ging bij Fortuna '54 aan de slag. Een roemrucht team, want niet alleen De Munck speelde er, maar ook beroemdheden als Faas Wilkes, Cor van der Hart en Bram Appel. Appel werd enige jaren later trainer bij dezelfde club.

Een conflict met trainer Appel leidde tot de transfer van De Munck naar het Utrechtse DOS, ook wel De Kanaries genoemd vanwege hun gele shirt, voor een bedrag van f 100.000. Met de Utrechters behaalde De Munck in 1958 zijn eerste (en enige) landstitel. Dat De Munck niet altijd even gemakkelijk in de omgang was, bleek in 1959. De Munck had met DOS een conflict over zijn contract. Hij weigerde daarom enkele maanden bij DOS te trainen en te spelen. Wel zorgde hij ervoor dat zijn conditie op peil blijft: hij speelde als handballer bij 'Sport Vereent'! De Munck won zijn zaak en keerde in januari 1960 terug onder de lat bij DOS.

In 1961 maakte De Munck de overstap van DOS naar Veendam. In 1964 hij naar Cambuur Leeuwarden en in 1965 naar vitesse. Het seizoen 1966-67 begon De Munck bij vitesse nog als keeper. Hij speelde op 21 augustus 1966 - hij was net 44 jaar - zijn laatste wedstrijd en volgde Pepi Gruber als op trainer. Zijn verdere loopbaan voerde De Munck daarna als trainer langs Club Brugge, Lierse SK, opnieuw vitesse, Minerva in Utrecht, Arnhemse Boys, hoofd Opleidingen bij DS '79 in Dordrecht en, als afsluiting, opnieuw trainer bij achtereenvolgens AVW '66, Zuid-Arnhem en WOM. In 1990 hield Frans de Munck er definitief mee op. Hij was toen 68 jaar. Frans de Munck heeft al lang geen zwart haar meer, maar toch herkennen we nog de karakteristieke kop. Een bijzondere man die met recht ooit de bijnaam Zwarte Panter heeft gekregen.

De Munck was een eigenzinnig mens. Zo zei hij op de website van de KNVB over het keepersvak: 'In mijn tijd hadden Kraak, Landman en ik meer in onze mars. Je moet de achterhoedespelers op hun plaats zetten en scherp houden. Niemand mag verslappen, zo heb ik van jongsaf geleerd. Ook in deze tijd zou ik een topper zijn geweest, net als Tonny van der Linden trouwens. Spijtig genoeg zijn we te vroeg geboren, het grote geld lag nog niet voor het oprapen.' Frans de Munck is op 24 december 2010 op 88-jarige leeftijd in Arnhem overleden.

De tweede, Wim Landman

DOS Kampioen

Het kampioensteam van DOS in 1958. Met dank aan DOS1958.
Op de achterste rij van links naar rechts: Andries Nagetaal, Henk Temming, Martin Ockhuysen, Louis van de Bogert, Hans Kraay en Frans de Munck.
Op de voorste rij van links naar rechts: Wim Visser, Gerrit Krommert, Dirk Lammers, Tonny van der Linden en Cor Luiten.
Zie ook op deze website over deze foto: Al weer een DOS-coryfee overleden

Clark GableDe heer Pleus (in spiegelbeeld)Frans de MunckBrylcreem
Zo hoorde het in de jaren vijftig. Donker haar, bewerkt met bijvoorbeeld Brylcreem en een snorretje. Van links naar rechts: de Amerikaanse filmster Clark Gable, een willekeurige Nederlander, de heer Pleus uit Utrecht, Frans de Munck en een reclame voor Brylcreem. De Munck past naadloos in dit rijtje, hoewel... . hij heeft geen snor!

Frans de Munck op latere leeftijd

Frans de Munck op latere leeftijd. Foto: Do Visser/De Gelderlander.