Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Nederland bestaat niet

Prinses Máxima schokte op 24 september 2007 een groot deel van de Nederlandse bevolking door te beweren 'de' Nederlander niet bestaat. Zij deed deze uitspraak in een voordracht bij de presentatie van het rapport 'Identificatie met Nederland' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

'De' Nederlandse identiteit bestaat niet, zei prinses Máxima. En ook: 'De' Nederlander bestaat niet. Destijds werd vaak verzwegen dat ze ook nog had gezegd: 'Als troost kan ik u zeggen dat 'de' Argentijn ook niet bestaat'. Maar goed, de Nederlander bestaat dus niet naar de opinie van deze prinses.

Maar wat is het woord van een prinses eigenlijk waard? En hoezo prinses? Wij willen echter nog verder gaan: ook Nederland bestaat niet; er was lange tijd officieel geen volkslied en ook al geen vlag. En Nederland kan natuurlijk niet besproken worden als ook het koningshuis niet even wordt belicht. Koningin? Prinses? Ooit waren we nota bene een republiek. Hoe kan dat toch allemaal? En nu zitten we al erg lang in dit land met een erfelijk beroep. Waar vinden we erfelijke beropeen nog in de moderne wereld? Zelfs de hoogste, plotiek gezagsdragers in dit land moeten zich periodiek voor het volk verantwoorden.

Nederland: een land met een vlag met een schimmig verleden en met een volkslied met een duister verleden. Maar ook met een koningshuis, terwijl er ooit een oorlog is gveoerd om van een koningshuis af te komen. Ja, dat is Nederland en eigenlijk bestaat het dus niet.

De Nederlandse vlag

Het Nederlandse volkslied

Eendragt maakt magt

Maxima

Mevrouw Máxima Zorreguieta toen zij op het punt stond om de inmiddels veel bekritiseerde woorden 'de Nederlander bestaat niet' uit te spreken. Kost moeite, zo te zien.