Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Nederland zucht onder het golfspel
4. Golf op plaatjes

De Maliebaan in Amsterdam in de 18de eeuw
De Maliebaan in Amsterdam in de 18de eeuw naar een kopergravure van Daniël Stopendael. Duidelijk zijn ook de schuttingen aan weerszijden te zien. Deze dienden om de bal in de baan te houden. De Maliebaan in Amsterdam is in 1795 afgebroken en heeft plaats gemaakt voor de Van 't Hofflaan. In Utrecht bestaat nog steeds een Maliebaan. De Maliebaan is hier geworden tot een locatie op stand. In de Tweede Wereldoorlog was overigens het hoofdkwartier van de NSB er gevestigd.

Portret van een jongen met kolfstok IJsvermaakIJsvermaak van Hendrick Avercamp
Links. Portret van een jongen met kolfstok (1631) van Wybrand de Geest (1592-1661/65). Rijksmuseum Amsterdam.
Rechts. Detail van het schilderij IJsvermaak (1630-1634) van Hendrick Avercamp (1585-1634). Avercamp is beroemd om zijn winterlandschappen. Hier het kolfspel dat op ijs wordt gespeeld; in die tijd zeer gebruikelijk.

Een niet ongebruikelijke omgeving voor een golfbaan
Een niet ongebruikelijke omgeving voor een golfbaan. Niet voor niets prijst menige golfclub het spelen van golf aan als een gezonde sport die in de vrije natuur beoefend wordt. Bijvoorbeeld Golfclub Broekpolder: 'Kenmerkend voor de baan Broekpolder is het karakteristieke polderlandschap. Het is een lange baan met open fairways en een ruim uitzicht over lager gelegen terreinen in Midden-Delfland.'

— 5. Zo en waar liggen die golfbanen dan? Noord- Nederland