Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Beter golf spelen in het buitenland ..
met bijpassende behuizing
Wij vonden op de onvolprezen website www.golf.nl het volgende: 'Welkom bij de nieuwe golf.nl rubriek Onroerend Goed. Aan het begin van het nieuwe golfseizoen is het interessant om een mooi appartement of fraaie villa aan de golfbaan op te zoeken bij onderstaande aanbieders.'

Nederland zucht onder het golfspel
3. Allerlei over golf

De gebruikelijke wedstrijdbaan bij golf telt 18 zogenaamde holes, zeg maar banen. Wordt een wedstrijd gespeeld op een baan van 9 holes dan moet deze twee keer doorlopen worden.
Met de hole wordt in engere zin het gat bedoeld dat aangebracht is in de baan en waarin de bal uiteindelijk terecht moet komen. De hole ligt in de green. De green is het laatste gedeelte van een baan met heel kort gemaaid gras.

Par is het aantal slagen waarin een gemiddelde professionele golfer een hole zou moeten kunnen spelen. Par is de afkorting van Professional Average Result. De meeste golfbanen hebben holes met een par van drie, vier, of vijf. Meestal zijn er vier par-3, vier par-5, en tien par-4 holes. Het totaal aantal slagen komt hiermee op 72. Hiermee wordt ook in de standen gerekend. Wie een par-4 in vijf slagen uitmaakt, komt daarmee op +1, wie het in drie doet juist op -1. Wie een hole speelt in het aantal slagen dat ervoor staat, speelt een 'par'. Wie er een slag langer dan par over doet, speelt een 'bogey'. Wie er daarentegen een slag minder dan par over doet, speelt een 'birdie'. Soms lukt het om een hole in twee of zelfs drie slagen minder dan een par te spelen; dat noem je een 'eagle' respectievelijk een 'albatross'. Het kan ook gebeuren dat de bal in een keer in het gaatje gaat. Dat noemt men een 'hole in one'.
Een Par-3 Hole heeft een lengte tot 229 meter, een Par-4 van 230-430 meter en een Par-5 Hole is minimaal 431 meter lang.

Elitesport
Golf is een elitesport, zo is een veelgehoorde opinie. Was een elitesport, is misschien een betere omschrijving. De sterke toename van het aantal golfbanen duidt erop dat men, meer dan voorheen,de weg naar de golfbaan heeft gevonden. Golf is daarmee zijn imago van elitesport aan het verliezen. Golf dreigt 'gewoon' te worden, omdat 'iedereen' het doet. Het aanbieden van golfactiviteiten als onderdeel van bedrijfsuitjes is daarvan ook een uiting. Het is dus voor sommigen onder ons zaak om op zoek te gaan naar de volgende elitesport. Maar waar die te vinden? Misschien dat het verleden ons kan helpen. Voetbal, hockey, tennis, paardrijden waren ooit alle elitesporten. Zij werden aanvankelijk door slechts een kleine groep mensen beoefend; meestal notabelen, welgestelden en vergelijkbare groepen. De toename van de welvaart bracht geld bij meer mensen en voorheen financieel onbereikbare sporten werden voor een veel grotere groep bereikbaar. Dus wat is er nog na golf? Misschien schermen, jagen, kleiduiven schieten?

Golfbanen in Nederland
De volgende plaatsen hebben een of meer golfbanen binnen hun grenzen liggen: Aalden (2), Aerdenhout, Alkmaar, Almere, Almkerk, Alphen aan de Rijn, Ambt-Delden, Amsterdam (8), Appelscha, Arnhem (2), Arnhem, Arrien, Axel, Balk, Beetsterzwaag, Bergen op Zoom, Bergschenhoek, Best, Biddinghuizen, Bilthoven, Bosch en Duin, Brielle, Bruinisse, Brummen, Brunssum, Bunde, Bunnik, Bussloo, Capelle aan de IJssel, Cruquius, De Cocksdorp, Delft, Den Bosch, Den Dolder, Den Helder, Diepenveen, Domburg, Doorn, Dordrecht, Dronten, Eemnes, Ees, Eindhoven (2), Elst, Enschede (2), Esbeek, Evertsoord-Sevenum, Exloo, Gasselternijveen, Geijsteren, Geldrop, Glimmen, Goes, Goirle, Goirle, Gouda, Groesbeek, Grubbenvorst, Haaksbergen, Haarzuilens, Halfweg, Hank, Hattem, Havelte, Heelsum, Heemskerk, Heerenveen, Helmond, Hengelo (2), Herkenbosch, Hilversum (3), Hollum, Hoog Soeren, Hoog-Keppel, Horst-America, Houten, Julianadorp aan Zee, Kaatsheuvel, Kerkdriel, Leende, Leeuwarden, Legemeer, Leidschendam, Lelystad, Leusden, Lieren, Lochem, Loosdrecht, Maarsbergen, Maastricht, Mechelen, Melissant, Mierlo, Molenschot (2), Nieuwerkerk aan de IJssel, Nistelrode, Noordwijk (3), Numansdorp, Nunspeet, Oegstgeest, Oostburg, Oosterhout, Prinsenbeek, Purmerend, Rhoon, Rijen, Rijswijk, Rilland, Roden, Rosmalen, Rotterdam, Schipluiden, s-Gravenhage (2), s-Hertogenbosch, Sint Oedenrode, Soestduinen, Son, Spijk, St. Michielgestel, Strijen, Teteringen, Tiendeveen, Tilburg (2), Utrecht, Valkenswaard (2), Veendam, Veldhoven, Velsen-Zuid, Vlaardingen, Vlagtwedde, Voerendaal, Voorschoten, Voorthuizen, Vught, Wageningen, Warmond, Wassenaar (4), Weert, Weesp, Wellerlooi, Westwoud, Wierden, Wijchen, Wijdewormer, Wilnis, Winterswijk, Zandvoort (2), Zeewolde (2), Zeijerveen, Zeist, Zoelen, Zoetermeer, Zwolle.

— 4. Golf op plaatjes