Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

GVB Amsterdam
Plattegronden openbaar vervoer

Zie ook RET Rotterdam
Lijnennetkaart

Wie op de website van RET in Rotterdam op zoek gaat naar een kaart van het metronetwerk in die stad komt bedrogen uit. Wij zochten een kaartje om even snel te printen. Tevergeefs.

De kaart die geen kaart is. Of toch wel?

Amsterdam bouwt naarstig aan de noord-zuidlijn van het metronet. Deze lijn is een uitbreiding van het Amsterdamse net. Het Amsterdamse metronet is 51 kilometer lang. Sommigen denken dat metro synoniem is met ondergrondse. Voor Amsterdam is daar wel wat op af te dingen. Het ondergrondse deel van het Amsterdamse metronet telt slechts anderhalve (1,5) kilometer. En ja, de rest is dus ondergronds. Wie echter een kaart van de Amsterdamse metro bekijkt, ziet dit alles niet. Ondergrond, bovengronds, de kaart wijst slechts de weg van A naar B. Bijzonder nuttig, maar wie de kaart goed bekijkt, ziet dat de kaart welbeschouwd nergens op lijkt. Waar zijn de straten? Waar zijn de grachten? Er is kop noch staart aan te ontdekken. Hoe weet je nu waar je moet zijn? Had dat niet anders gekund?
'Metronet : ten minste, zo noemt het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam dat. De nummering van de metrolijnen, de curieuze nummer 50 t/m 54, sluit zo ongeveer aan op die van de trams. Dit bewijst dat Amsterdam geen ondergrondse heeft, maar tramlijnen die - met speciale rijtuigen - een klein gedeelte ondergronds rijden.

Kaart metro Amsterdam
Vervolg van De kaart die geen kaart is. Of toch wel?