4. Huilende kinderen
Wat geldt voor het schilderij 'Nymph' van Lynch geldt eigenlijk ook voor een aantal andere soorten schilderijen. Zo hebben we ook de schilderijen met huilende kinderen. Er bestaan vele varianten van, maar ze zijn bijna altijd - en dan vaak ook nog rechtsboven in de hoek - gesigneerd door J. Bragolin. Deze 'schilderijen' zijn altijd reproducties; veelal aangebracht op hardboard. Interessant is dat beide zijden van het hardboard gebruikt kunnen worden, dus zowel de gladde kant als de ribbelige kant. Een ander detail is de lijst: soms klassiek weelderig, maar ook rustieke varianten kunnen veelvuldig worden aangetroffen. Maar wie is J. Bragolin eigenlijk?
Velen hebben zich gestort op deze geheimzinnige Bragolin. Waarschijnlijk zit het zo in elkaar. Bragolin is een pseudoniem voor Bruno Amadio. Amadio is geboren in Venetië in 1911. Hij heeft een klassieke schilderopleiding gevolgd. Volgens andere berichten werd hij al na een jaar van de opleiding gestuurd wegens gebrek aan talent. Hij was een enthousiast fascist en schilderde propagandistische kunst in de jaren dertig. Hij vocht aan het front en werd vooral getroffen door het leed van de kinderen, die verweesd achter bleven in de geruïneerde steden. Na 1945 vluchtte hij naar Spanje, naar Sevilla. Daar begon hij met het schilderen van kinderen. Zijn modellen zou hij betrokken hebben uit een lokaal weeshuis. Er ontstond een serie van 27 olieverfschilderijen. Merkwaardig genoeg gaan de schilderijen ook wel door het leven als 'zigeunerkinderen'. Wij houden het maar op 'huilende kinderen'.
Volgens andere berichten schilderde hij de kinderportretten echter nog voor de oorlog om geld te verdienenen; zelf vond hij ze zo slecht dat hij zijn eigen naam er niet onder durfde te zetten. Volgens weer andere berichten zouden de schilderijen juist na de oorlog zijn geschilderd.
In de jaren zeventig werd Amadio getraceerd in Padua, Italië. Bruno Amadio is in 1981 overleden. En zo zitten we dus met de verwarring. Bovendien gebruikte Amadio ook nog andere pseudoniemen: Er is een ruime folklore met verhalen dat huizen waar schilderijen van van Bragolin hingen, zijn afgebrand. De schilderijen zouden daarbij als een wonder gespaard zijn gebleven. Een mooi geval van urban legend, zo lijkt ons.
Volgens Dirk van Weelden zou dit Bragolin zijn.
De onmiskenbare ondertekening op de 'schilderijen', altijd rechtsboven.
Bragolin op kopje!
Bragolin dook opeens weer op! Een lid van de redactie bezocht een filiaal van de winkelketen Blokker. En zie: lieftalliges kopjes met de afbeelding van Bragolins (of wat daar voor door moet gaan)! Het spreekt vanzelf dat de gehele redactie nu de koffie uit deze kopjes drinkt.