Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Dangerous Moonlight om te kopen op DVD

Info over Dangerous Moonlight bij IMDB

Sally Gray (1961-2006) bij IMDB

Anton Walbrook (Adolf Anton Wilhem Wohlbrück; 1896-1967) bij IMDB

Deel van de film bij YouTube

Dangerous Moonlight

Dangerous MoonlightDe Tweede Wereldoorlog was een catastrofale gebeurtenis die diep ingreep in het leven van miljoenen mensen. In de eerste jaren was het vooral Engeland dat het zwaar te verduren kreeg. De behoefte aan goed nieuws en aan morele ondersteuning was groot. Het eerste was er aanvankelijk niet, maar in het tweede werd gedeeltelijk voorzien door films met een heroïsch karakter. De film 'Dangerous Moonlight' uit 1941 was zo'n film. De film verhaalt van de Amerikaanse verslaggeefster Carole Peters, gespeeld door Sally Gray, die tijdens de Duitse inval van Polen in 1939 de Poolse vlieger en beroemd pianist Stefan Radetzky, gespeeld door Anton Wolbrook, leert kennen. Na de val van Polen weigert de vlieger aanvankelijk zijn land te verlaten. Zijn vrienden weten hem echter te overreden. Hij vlucht naar de Verenigde Staten en ontmoet daar opnieuw de verslaggeefster. Zij besluiten te trouwen. De vlieger sluit zich aan bij het Poolse squadron van de Royal Air Force. Hij wordt neergeschoten en lijdt daarna aan geheugenverlies. Na veel moeite lukt het hem om de draad van zijn pianistenleven weer op te pakken.

Het is een film over vaderlandsliefde en opoffering; het soort film waaraan de mensen behoefte hadden. De film is echter vooral bekend geworden door de filmmuziek. Het was eerst de bedoeling om een deel van het tweede pianoconcert van Rachmaninoff hiervoor te gebruiken. Rachmaninoff gaf echter geen toestemming. Daarop werd de Engelse componist Richard Addinsell benaderd om een stuk te schrijven in de stijl van Rachmaninoff. Dit werd het zogeheten Warshaw Concerto. [De latere kritiek dat de filmmuziek wel erg Rachmaninoff-achtig was, maar dan wel veel slechter, is natuurlijk erg flauw. Addinsell werd immers gevraagd om in deze stijl iets te schrijven en is daar wonderwel in geslaagd] In tegenstelling tot de film staat de filmmuziek nog steeds op het repertoire.

Sally GraySally Gray, echte naam Constance Vera Stevens, was ten tijde van de film Dangerous Moonlight al een bekend filmactrice. Zij was in 1930 op 14-jarige leeftijd gedebuteerd met de film School for Scandal. Dangerous Moonlight was al haar tweeëntwintigste film. Na de opnames voor deze film kreeg ze, naar verluid, een zenuwinzinking en zou pas in 1946 weer terugkeren op het witte doek. In 1952 trouwde ze met Dominick Browne, de vierde baron van Oranmore en Browne en verkreeg daardoor de titel barones van Oranmore en Browne. Sally Gray maakte na haar huwelijk geen films meer; ze overleed in 2006.

Het begin van de film 'Dangerous Moonlight'

The player will show in this paragraph

 

Casablanca

Maar misschien wel de beroemdste film in het 'patriotische oorlogsgenre' was Casablanca uit 1942. In deze film wordt overduidelijk in het klein een oorlogspel gespeeld tussen Duitsers, Amerikanen en Vichy-Fransen. Een film ook over helden, boeven, verzetshelden en stereotiep slechte Duitsers. Het blijft zelfs zoveel jaar na dato een heerlijke film al was het maar door de aanwezigheid van Humprey Bogart als de cynische café-eigenaar Rick en Ingrid Bergman als de onbeholpen en met haar gevoelens worstelende Ilsa Lund. Mooi is ook de bijna-hoofdrol van Claude Rains als het corrupte hoofd van politie, Captain Renault. En dan zijn er nog de leuke bijrollen van Peter Lorre als Ugarte, Sydney Greenstreet als Signor Ferrari, Dooley Wilson als de pianist Sam en S.Z. Sakall als Carl. Conrad Veidt speelt de stijve Duite majoor Strasser en Paul Henreid de (dodelijk vervelende) verzetsheld Victor Laszlo. Over deze film is echte zoveel geschreven dat we er verder het zwijgen toe doen. Wel willen we nog een keer zeggen dat de veel geciteerde zin van Ilsa 'Play, it again Sam' niet juist is. De correcte dialoog is als volgt. Ilsa: 'Play it once, Sam. For old times' sake'. Sam: 'I don't know what you mean, Miss Ilsa'. Ilsa: 'Play it, Sam. Play As Time Goes By'. Ook fraai is: 'Was that canon fire or is it my heart pounding?'

Humphrey Bogart en Ingrid BergmanAffiche Casablanca

Bogart was (slechts) 1,73 meter en Bergman 1,75 meter wat overigens niet uit de foto en affiche is af te leiden (zie links). Ten onrechte stond Claude Rains op de affiche onderaan in de kleine lettertjes.