Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Filmpjes van atoombomexplosies en nog veel meer informatie over kernwapens bij AtomCentral.com.

Dossier 'De eerste Amerikaanse kernproeven'
1. 'Het zal geen gat in de bodem van de zee maken'

Vrij snel na de Tweede Wereldoorlog, al eind 1945, besloten de Amerikanen testen met atoombommen te gaan uitvoeren. Dát ze werkten was al duidelijk geworden bij de Trinity test en in Hiroshima en Nagasaki. Maar men wilde een beter inzicht krijgen in de uitwerking van de bommen. Er werd daarom een project opzet, Operation Crossroads. Vice Admiraal WHP 'Spike' Blandy was de leider van het gezamenlijke landmacht-marine project. De bedoeling van de tests was 'to determine the effect of atomic bombs on American warships'.

In een bijna hilarische filmopname, blijkbaar bedoeld om onrust bij het publiek weg te nemen, wordt door Blandy in staccato het ontbreken van de gevaren benadrukt: 'De bom zal geen kettingreactie in het water starten en al het water in gas omzetten. Het zal geen gat in de bodem van de zee maken en al het water uit de zee laten weglopen. Het zal de zwaartekracht niet vernietigen. Ik ben geen atomaire playboy die bommen laat ontploffen voor zijn eigen plezier.' Ook wordt de noodzaak van de experimenten aangegeven: 'Experimenten geven ervaring. Ze bevestigen de theorie. Kennis is macht, de taak onontkoombaar. De weg is duidelijk, de uitdaging sterk. We moeten de feiten hebben. Gezond verstand vraagt om de feiten.' Het was de opmaat voor de Koude Oorlog. Zie ook onder voor een deel van deze historische uitspraken op film.

Vice-admiraal Blandy (links) gesecondeerd door zijn vrouw en schout-bij-nacht Lowry vieren het einde van de Operation Crossroads in november 1946 door het aansnijden van een taart. De taart heeft een voor het onderwerp topasselijkke vorm. Deze foto met de titel 'Atomic Age Angel Food' lokte heftige kritiek uit.

Hieronder een filmfragment waarin Blandy de fameuze woorden 'I am not an atomic playboy' uitspreekt.

 

2. Bikini atol en haar bevolking