Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

Chemische woede

Op 2 november 2021 trakteerde nos.nl de wereld op een bericht met de kop: 'Gewonden na woede-uitbarsting tijdens scheikundeles.' Het bleek te gaan om een 15-jarige scholier die kwaad was geworden: 'Tijdens een scheikundeles gooide de jongen in woede flessen die gevuld waren met chemische stoffen.' Waardoor de woede was opgewekt, vermeldde het bericht niet. Het korte bericht werd afgesloten met 'Nadat twee leraren hun collega te hulp waren geschoten. konden de andere leerlingen en de leraar het klaslokaal verlaten. De woedende scholier werd opgesloten in het lokaal.' Wat ons opviel, waren drie zaken. In de eerste plaats de zinsnede 'chemische stoffen'. Waarom niet gewoon 'chemicaliën' of gewoon 'stoffen'?

We hebben al eens eerder het gebruik van de term 'chemische stoffen' gelaakt.1 Alle stoffen zijn chemisch. Ten tweede vroegen we ons: welke stoffen? We lazen dat twee scholieren 'irritaties aan hun ogen' kregen. Een derde kreeg een hoofdwond. Dat laatste mogelijk door scherven? Was het rokend zwavelzuur of salpeterzuur? Een 20% ammoniakoplossing? Geconcentreerd azijnzuur? Er zijn legio stoffen die irritaties aan de ogen geven. Hoe groot was de klas? Drie leerlingen? Dertig? Als er twee van de drie irritaties kregen, is dat ernstig. Zijn het er twee van de dertig dan ligt het anders. En tot slot: de woedende scholier werd opgesloten in het klaslokaal. Had die dan geen last van irritaties aan de ogen?

Al met al is dit een onzinbericht, want het bevat geen enkele vorm van relevante informatie. Jammer. Nog meer jammer: het onzinbericht werd gretig gedeeld op vele nieuwsmedia. Interessant is nog dat het originele bericht, afkomstig van rtv Rijnmond, de naam van de school noemde en een vierde slachtoffer opvoerde. Deze werd 'naderhand onwel op het schoolplein'. Ook hier een vraag: waarvan dan? De spanning? In dit bericht was bovendien sprake van 'scheikundige, chemische stoffen'. Nog erger, want dubbelop en chemisch;  in het Nederlands immers is chemisch hetzelfde als scheikundig.

Het resultaat van de woede-uitbarsting
Foto © Media TV.

 

VI