Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

Over de Gymnopedie no. 1 van Satie

Nummer 6, Voortschrijdende Inzichten, Oude Reeks, juni 2003

Gymnopédie no 1 revisited

Christmas with Chopin

De reclamewereld schaamt zich nergens voor, als het maar geld opbrengt. Het zal veel mensen niet opvallen; sommigen zullen zelfs zeggen: 'Leuk liedje! Lekkere melodie.' We hebben het over 'Daydream' van The Lovin' Spoonful. Het liedje dateert van 1966 en de artiesten passen naadloos in het toenmalige patroon. We zien een viertal dat in die tijd gewoonlijk als langharig tuig werd beschouwd. Ook de kenmerkende woeste kleding ontbreekt niet. En zo is dus 50-60 jaar later deze muziek geschikt om bij een reclame als ondersteuning te dienen. Het gaat om een wervingsuiting voor de Toyota Yaris Cross. Jammer dat de bedenkers het niet aandurfden om een ander muziekstuk van de Lovin' Spoonful te gebruiken: 'Summer in the city'.

The Lovin'Spoonful: Daydream

Langharig tuig

Wij willen de lezer ook wijzen op muzak, het muzikale, nauwelijks hoorbare behang in winkelpanden. Daar is inmiddels Roy Orbison († 1988) doorgedrongen met muziek die in de jaren zestig werd betiteld als 'herrie' en 'gedegenereerd'. Van recenter datum in de muzak is 'Torn' van Natalie Imbruglia.

Roy Orbison Natalie Imbruglia

In juni 2003 schreven we over de Gymnopédie no. 1 van Erik Satie. Georgina Verbaan merkte daarover op: 'Gymnopédie no. 1 werkt erg goed als ik aan het schoonmaken ben.' We schreven naar aanleiding van deze uitspraak een artikel met de ondertitel 'Het werk van Satie is overal goed voor.' Op onze website kwamen we er in 2014 nog eens op terug en spraken zelfs van 'pulp', zo mishandeld als dit werk wordt. Het gaat tot op de dag van vandaag door. Recentelijk verscheen een televisiereclame van Prinses Beatrix Spierfonds waarbij, jawel, de Gymnopédie no. 1 als ondersteunende muziek wordt gebruikt.

Dankzij streaming muziekmedia als Spotify kan tegenwoordig binnen een handomdraai een breed scala aan muziek worden beluisterd. Het leidt onvermijdelijk tot uitwassen, want niet alle vooruitgang leidt tot verbetering. Zo presteert Spotify het om onder het hoofd 'afspeellijst' een breed scala aan wat wij maar stemmingsmuziek zullen noemen, te presenteren. Wat te denken van werken van Chopin onder titels als 'Slow motions', 'Chopin sleep', 'Sad Chopin', 'Chopin for sleep', 'Chopin for studying', 'Happy Chopin', 'Chopin baby', 'Christmas with Chopin' en 'Winter wind'? Een categorie erger zijn echter de compilatiewerken. Voorbeelden: 'Classical chillout', 'Moonlight piano', 'Melancholic piano', Piano for sleeping'. Het is een verdrietige ontwikkeling.

Chopin verkrachtChopin verkracht Chopin verkracht

Chopin verkracht Chopin verkracht Chopin verkracht

 

VI