Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

Wipneus en Pim en de Zonneparel

B. W. van Wijckmade, 1964, 79 pagina's, illustraties Herman Ramaekers.

< no 16 | boekje no 17 | no 18 >

Wipneus en Pim en de zonneparelReus Klonterdebonkie heeft een probleem. Overal in zijn huis zitten kikkers: groene en bruine. Hij schrijft een brief aan Wipneus en Pim of ze hem alsjebieft kunnen helpen. In die tijd zijn Rosalinda en de Woudelfjes op bezoek om het kasteel schoon te maken en om taarten te bakken. En die taarten worden ook naar vrienden van Wipneus en Pim gestuurd. Wipneus en Pim krijgen van Rosalinda de Zonneparel. Daarmee kunnen ze Klonterdebonkie helpen. En ja hoor, de kikkers veranderen in vogels die er allemaal vandoor vliegen. Maar dan? Terug in het kasteel raakt de Zonneparel zoek! Dat is erg, want zonder de Zonneparel zal Rosalinda dood gaan!

Spinazie ondervraagt de kabouters, maar dat levert niets op. Maar wat niemand heeft gezien, is dat de parel in het deeg voor de taarten is gevallen. Pim is slim en denkt na en vermoedt dat de parel in een van de taarten terecht is gekomen. Maar ook Pankie, de bakker, is op zoek naar de parel. Wipneus en Pim gaan naar kabouter Alfabet voor raad. Alfabet heeft gelukkig net de telewaaier uitgevonden, een soort vliegtuig-raket waarmee ze heel snel overal naar toe kunnen. En zo gaan ze naar Baas Bosbes, koning Reinoud, circusbaas Snorrini, Klonterdebonkie. Maar Pankie is er ook steeds geweest en van de Zonneparel nog steeds geen spoor. Dan naar Opa Melk, maar ook daar niets. Er is nog één taart over, bij de familie Van den Heuvel in mensenland. En daarvinden ze de Zonneparel. De familie Van den Heuvel heeft ook nog steeds de papegaai Lorre (Zie no 16. — Wipneus en Pim op vakantie). Die zorgt ervoor dat Pankie er niet met de Zonneparel vandoor gaat. En dan een harde knal: de papegaai verandert in boskabouter Reno. En Pankie? Die verandert in een bruine rat. Wipneus en Pim gaan terug naar Sprookjesland, mét de Zonneparel. Natuurlijk is Rosalinda heel erg blij. Tot slot is er een groot feest met muziek en zelfs een echte goochelaar.

Pim ondervraagt de kok over de verdwenen Zonneparel Pim wordt door de heks te pakken genomen
Links Pim ondervraagt de kok over de verdwenen Zonneparel.
Rechts Pim wordt door de heks te pakken genomen.

Klonterbonkie schudt de nep politieagent zo hard door elkaar dat zijn pet in de lucht vliegt. De papegaai heeft de Zonneparel eerder te pakken dan Pankie
Links Klonterbonkie schudt de neppolitieagent hard door elkaar; zijn pet vliegt in de lucht.
Rechts De papegaai heeft de Zonneparel eerder te pakken dan Pankie.

 

Logo Vi