Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

Wipneus, Pim en het Plaagmannetje

B. J. van Wijckmade, 1959, 78 pagina's, illustraties Herman Ramaekers. Dit boekje is opgedragen aan Willy van Tilburg. Opnieuw uitgebracht door Imagebooks, ISBN 978.946144.5445.

Gedigitaliseerd aanwezig in de Digitale Biibliotheek voor de Nederlandse letteren — Wipneus, Pim en het Plaagmannetje

< no 11 | boekje no 12 | no 13 >

Wipneus, Pim en het plaagmannetjeHet is herfst. Schorretje, het Plaagmannetje, loopt in het bos. Schorretje heeft een hekel aan alles en iedereen. Hij heeft een ezel, Mok, waarmee hij ook al niet zo goed kan opschieten. Schorretje gaat maar eens belletje trekken bij het kasteel van koning Goedhart. Daarna glipt hij het kasteel binnen en haalt allemaal vervelende streken uit. Zo sluit hij Wipneus en Pim op. Als Schorretje weer naar het bos is gegaan en Wipneus en Pim weer bevrijd zijn, gaat Pim op zoek naar de boosdoener. Intussen heeft Schorretje in het bos een elfje bang gemaakt en haar toverstaf afgepakt. Pim kan Schorretje niet vinden, maar vindt wel de ezel en het wagentje van Schorretje. Pim gaat hiermee naar het kasteel. In het wagentje zit een kistje dat niet open te krijgen is. Daar moet kabouter Alfabet aan te pas komen. Dat komt goed uit, want kabouter Alfabet wacht op een kist met boeken. Wipneus en Pim gaan op weg naar Alfabet. Zij horen van Alfabet dat Schorretje, het Plaagmannetje, eigenlijk het behekste Grapjesmannetje is. Het kistje blijkt een kistje van de heks Krikkekrakra te zijn. Alfabet weet wel hoe zoiets is open te krijgen. In het kistje zit een boekje: het Boek met Duizend Plagerijen. Maar Wipneus en Pim leren van Alfabet ook hoe ze de betovering van het Plaagmannetje kunnen opheffen. Het lukt Wipneus en Pim om het Plaagmannetje te vangen en met de toverspreuk van Alfabet wordt het Plaagmannetje weer het grapjesmannetje. En tot slot is er een groot feest met oliebollen, omdat alles zo goed is afgelopen.

Het Plaagmannetje heeft in het paleis van koning Goedhart allemaal lelijke streken uitgehaaldHet Plaagmannetje heeft van een elfje de toverbal afgepakt
Links Het Plaagmannetje heeft in het paleis van koning Goedhart allemaal lelijke streken uitgehaald.
Rechts Het Plaagmannetje heeft van een elfje de toverbal afgepakt.

Kabouter Alfabet is heel geleerdHet Plaagmannetje wordt met een toverspreuk omgetoverd in het Grapjesmannetje
Links Kabouter Alfabet is heel geleerd.
Rechts Het Plaagmannetje wordt met een toverspreuk omgetoverd in het Grapjesmannetje.

 

Logo Vi