Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

Nuttige info om ergens met het OV te komen

OV Berlijn blog

En ook dit is in Berlijn meer dan de moeite waard

De volgorde houdt op geen enkele wijze een prioritering of anderszins in.
Het is maar net waar de interesse naar uitgaat.

Jüdisches Museum

Joods MuseumEen indrukwekkende plaats om goed geïnformeerd te worden over de verschrikkingen van de Holocaust. De architectuur draagt aanzienlijk bij aan het gevoel van onbehagen. Voor meer informatie — Jüdisches Museum Berlin. [Foto GEO]

U1 U6 Hallesches Tor U6 Kochstraße

 

Haus der Wannsee-Konferenz

Haus am WannseeIn juli 1941 vroeg Hermann Göering aan het hoofd van het Reichshauptsicherheitsamt, SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, om een plam op te stellen voor de defintieve oplosssing van het Joodse vraagstuk. Op 20 januari vond in een villa aan de Wannsee een conferentie plaats van hooggeplaatste SS- en nazifiguren onder leiding van Heydrich plaats. Hier werd besloten tot wat later bekend zou worden als de Endlösung. In het Huis van de Wannseeconferentie wordt men als bezoeker uitgebreid geïnformeerd. De zaal waar de conferentie werd gehouden, ruimte 9, is onderdeel van de expostie. Voor meer informatie — Huis van de Wannseeconferentie Herinnerings- en studiecentrum. [Foto Tripadvisor]

S1 S7 Wannsee + bus 114.

Sachsenhausen

Ingang KZ SachsenhausenHet is een bijzonder merkwaardige ervaring, maar 45 minuten vanaf station Friedrichstraße met de S-Bahn lijn 1 naar het eindstation Oranienburg, dan nog 15 minuten lopen (via de Stralsunder Strasse, de Bernauer Strasse, de Strasse der Einheit en de Strasse der Nationen) en dan staat men zo maar bij de ingang van concentratiekamp Sachsenhausen. Toegang is (natuurlijk) vrij. Voor meer informatie —Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen.

S1 Oranienburg + eventueel bus 804 of 812 (weinig frequent).

Zeughaus

Deustches Hisrisches MuseumMisschien beter bekend als het Deutsches Historisches Museum. Dit bijzonder indrukwekkende museum ligt aan het eind van Unter den Linden en biedt degelijke informatie over de geschiedenis van Duitsland vanf de oudste tijden. Voor meer informatie — Deutsches Historisches Museum. [Foto Deutsches Historisches Museum]

U6 Französische Straße of vele S-en U-Bahnlijnen Friedrichstraße.

Karlshorst

Capitulatiezaal in KarlshorstVoluit het Deutsch-Russische Museum Berlin-Karlshorst. Indrukwekkend museum over de Tweede Wereldoorlog dat oorspronkelijk door de Russische bezettingsmacht is opgericht. In dit gebouw vond de (tweede) ondertekening van de capitulatie plaats. De zaal waar zich dit afspeelde, is te bezoeken. Voor meer informatie — Deutsch-Russische Museum Berlin-Karlshorst.
[Foto Deutsch-Russische Museum Berlin-Karlshorst]

S3 Treskowallee dan te voet via de Rheinsteinstraße en de Treskowallee.

Bendlerblock, Gedenkstätte Deutscher Widerstand

Binnenplaats BendlerblockAan de Stauffenbergstraße (vroeger Bendlerstraße) ligt een groot complex waar nu een deel van het Ministerie van Defensie is gehuisvest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog huisde hier het hoofdkwartier van de wsehrmacht. Hier werden onder leiding van generaal Friedrich Olbricht de plannen bedacht om Hitler om het leven te brengen. De feitelijke aanslag, operatie Walküre, gebeurde door Claus von Stauffenberg op 20 juli 1944 in Hitlers hoofdkwartier, de Wolfsschanze in Rastenburg, Oost-Pruisen. Tegenwoordig is het complex deels een gedenkplaats als herinnering aan het antinaziverzet. Op de binnenplaats werden een aantal van de samenzweerders, waaronder Von Stauffenberg geëxecuteerd.
Gedenkstätte Deutscher Widerstand [Foto Saak.nl]

U1 Kurfürstenstraße

Bernauerstraße

Vlucht BernauerstrasseAan de Bernauerstraße bevindt zich de Gedenkstätte Berliner Mauer. Hier is nog een origineel stukje van de Berlijnse Muur inclusief een stukje Todesstreifen te zien. Bij de bouw van de Muur, augustus 1961, liep de grens precies langs de rooilijn van de huizen: de huizen stonden in Oost-Berlijn en de Bernauerstraße lag in West-Berlijn. Dit leidde in het begin tot dramatische taferelen. Voor meer informatie — Gedenkstätte Berliner Mauer.
[Foto archief Bayerische Landeszentrale für politische Bildungsarbeit]

S-Bahn 1 S-Bahn 25 Nordbahnhof U-Bahn Bernauerstraße

Invalidenfriedhof

InvalidenfriedhofAan de Scharnhorststraße 33 bevindt zich de ingang van het Invalidenfriedhof, een van de oudste begraafplaatsen van Berlijn en gelegen aan de rand van Berlijn-Mitte. Oorspronkelijk bedoeld als begraafplaats voor overleden militairen die in een oorlog gewond waren geraakt ('invalide'), werd het tot een begraafplaats van militaire kopstukken; 'gewond geraakt' was toen geen criterium meer. Tijdens de tweedeling van Berlijn, lag het kerkhof in Oost-Berlijn vlak aan de grens. Het kerhof is dus deels terrein geworden voor de bouw van de Muur en aanpalende hindernissen. Het kerkhof is daarbij ernstig beschadigd geraakt en deels zelfs verwoest. De feitelijke grenslijn liep langs de West-Berlijnse oever van het langsgelegen Berlijn-Spandau-kanaal. Wie dus vanuit West-Berlijn te water raakte, bevond zich dan op Oost-Duits grondgebied. Twee te water geraakte Berlijners zijn op deze wijze door Oost-Duitse grenswachten doodgeschoten wegens 'illegale grensoverschrijding'. Naar verluidt zou het gegaan zijn om een dronken en om een verwarde man.
Invalidenfriedhof [foto archief VI]

Op het kerkhof zijn de graven te vinden van bekende militairen als Helmuth (Johannes Ludwig) von Moltke (1848-1916), de leider van de operaties bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, Alfred von Schlieffen (1833-1913), de bedenker van het Duitse plan voor de aanval in het westen in het begin van de Eerste Wereldoorlog, Manfred (Albrecht Freiherr) von Richthofen (1892-1918), de piloot uit de Eerste Wereldoorlog met de bijnaam de 'rode baron'. Gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog zijn er de volgende garven te vinden: Generaloberst Werner von Fritsch (1880 - 1939), opperbevelhebber van het Duitse leger in de tweede helft van de jaren dertig, Fritz Todt (1891-1942), oprichter en leider van de Organisation Todt en in 1940 Reichsminister für Bewaffnung und Munition, Ernst Udet (1896-1941), piloot in de Eertse Wereldoorlog en later luchtmachtgeneraal. Het graf van Reinhard Heydrich, de beruchte SS-Obergruppenführer, is tijdens de bouw van de Muur vernield.

Tot slot een goed bewaard geheim als bonus. In de nabijgelegen Kieler Straße staat nog een wachttoren die deel uit maakte van de Oost-Duitse grensbewaking. Het is slechts een van de weinige bewaard gebleven wachttorens. Hier viel op 24 augustus 1961 bij een vluchtpoging het eerste slachtoffer, Günther Litfin. Voor meer informatie over de wachttoren — Gedenkstätte Günther Litfin. [Foto archief Vi]

U-Bahn 2 Zinnowitzerstraße

Mohrenstraße

U-Bhan station MohrenstrasseNee, niet de straat, maar het station van de U-Bahn. Dit station in het centrum van Berlijn ligt aan de U2. Voor de Tweede Wereldoorlog heette het station Kaiserhof, naar het gelijknamige, prestigieuze hotel dat op de hoek van de Wilhlemstraße en de Mohrenstraße lag. Dit hotel was eind jaren twintig en begin jaren dertig de uitvalsbasis van Hitler, voordat hij Rijkskanselier werd. In de DDR-tijd heette het station Thälmannplatz, naar de voorzitter vande communistische partij in Duitsland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het is een vreemde speling van het lot dat een groot deel van de wanden van het huidige U-Bahnstation is bekleed met rood marmer van de in de oorlog verwoeste Rijkskanselarij.
U-bahn station Mohrenstraße [Foto Saak.nl]

U-Bahn 2 Mohrenstraße