Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Dossier Berlijn

Berlijn is een bijzondere stad. Het is een hoofdstad; het is een grote stad, maar daarvan zijn er zo veel. Nee, wat Berlijn bijzonder maakt, is zijn merkwaardige en in sommige opzichten ook wel treurige geschiedenis. Het was ook de mondaine hoofdstad van de wereld in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Daarna volgde de terreur van een fascistisch en megalomaan bewind, de gesel van een oorlog, een gedeelde stad met vreemde inwonenden, een stad met een muur, gedeeltelijk de hoofdstad van een land en gedeeltelijk niet de hoofdstad van een land en ten slotte weer een verenigde stad, maar wel zonder hart. En dat alles in minder dan 100 jaar.

Onlangs, april 2017, waren we voor de vijfde keer in Berlijn. De stad heeft nog steeds niets van zijn aantrekkelijkheid verloren, integendeel. Waar vindt men zo'n hoeveelheid cultuur, eigentijds gebeuren, oorlog en verdriet bij elkaar? Vele anderen hebben dat echter ook ontdekt. Daarmee is Berlijn vergelijkbaar geworden met andere zogeheten toeristische trekpleisters: een stad met veel domme toeristen die naar Berlijn zijn gekomen, omdat je er geweest moet zijn, maar verder niet weten wat ze daar te zoeken hebben anders dan een selfie met de Brandenburger Tor. Het is niet anders.

Een manier om Berlijn te voelen, is reizen met de U- en de S-Bahn. Koop een dagkaart (7 euro, zones AB als u niet naar Sachsensausen en Postdam wilt, anders 7,70 euro; 24 uur geldig vanf het moment van afstempeling, BVG > Tageskarten), of als u er langer bent, een weekkaart (idem 30 euro of 37,50 euro, BVG > Wochen- und Monatskarten. Kan gewoon in de automaat of anders op een S-servicestation op een van de grote stations). Dan voelt u het bloed dat door deze stad stroomt en dat deze stad zijn karakter geeft. Koop eventueel een Duitse krant om mee te nemen, zichtbaar, zodat u niet onmiddelijk als toerist wordt herkend.

Wij bieden hier geen complete geschiedenis van Berlijn. Ook is het geen toeristische gids.
Wij bieden datgene wat ons fascineert in deze bijzondere stad.

Brandenburger Tor, 1987 Leuk! Bij de Brandenburger Tor

[Links] De Brandenburger Tor in 1987 gezien in de richting van Oost-Berlijn met op de voorgond de Muur.
Na de afbraak van de Muur is de loop van de Muur aangegeven in de bestrating.
[Rechts] Een rustige dag bij de Brandenburger Tor, gezien vanaf de andere kant in vergelijking met de foto links.
Foto © TripAdvisor.