Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Dossier
Vreemde chemie 

K2r
Stripverhalen
Vreemde namen
Amateurs in Brussel
Niet echt

Vreemd, mishandeld en onbegrijpelijk

Misschien kent u K2r. K2r is van oorsprong een zogenaamd vlekkenwater. Het bestaat al sinds de jaren vijftig. De naam oogt als een chemische formule. Je zou kunnen denken dat de naam is bedacht door een slimme reclameman die vermoedde dat zo'n soort chemische formule ongetwijfeld indruk zou maken. In de jaren vijftig zal dat ongetwijfeld gewerkt hebben. Nu maakt het een wat oubollige indruk. Lees meer over de misbruik van chemie voor allerhande doeleinden.

In werkelijkheid zit het een beetje anders met die naam, althans volgens de informatie op de Franse website van K2r. In 1954, vindt een Dr Schmidgall, een Zwitserse chemicus, een stofje uit voor het verwijderen van moeilijke vlekken. Volgens de website gaat het om een 'formule révolutionnaire'. In dat zelfde jaar beklimt een groep van Italiaanse alpinisten voor het eerst de 8611 meterhoge berg K2 in het Himalaygebergte. Niet gehinderd door bescheidenheid vernoemt Schmidgall zijn nieuwe product naar deze berg vanwege de puurheid van het wit. En de 'r' in de formule staat voor? Zal wel voor révolutionnaire staan.

Bij nadere beschouwing lijkt het chemisch natuurlijk nergens op. De 2 had in subscript moeten staan en de 'r' had een 'R' moeten zijn. Maar dan kan een chemicus er nog steeds niets van maken. Jazeker, K is kalium, de 2 betekent dan twee stuks kalium. En de R? Die kennen we niet. Dus evengoed onzin.

Dit gaat dus over vreemde chemie. Chemie die vreemd is , mishandeld wordt of op een onbegrijpelijke manier een toepassing heeft gekregen. Bijvoorbeeld: Stripverhalen