Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Vondst van de maand, januari 2014

Straatnamen in NederlandWie kent niet het roemruchte Sstratenboek van Shell? Nu - met navigatie in de auto en smartphones - wordt het als een curiositeit beschouwd. Toch was het ooit een machtig en nuttig naslagwerk. Onze redactie koester nog steeds een exemplaar, want het is een geweldige bron van informatie.

We moesten hieraan denken toen we het boekje 'Straatnamen in Nederland' onder ogen kregen. Nee, het geeft niet alle straatnamen in Nederland. Nee, het is een bibliografisch overzicht van de boeken die ooit over de duiding van plaatsnamen zijn verschenen. Het geeft per gemeente een overzicht van de publicaties dienaangaande. Een mooi naslagwerk.

Het moet een heidens werk zijn geweest om dit boek samen te stellen. Het is een boek naar ons hart; niet alleen vanwege de noeste arbeid die eraan ten grondslag ligt maar zeker ook door het onderwerp.

 

 

 

A.O. Kouwenhoven, Straatnamen in Nederland; een bibliografisch overzicht. Discom boeken, Zeist, 161 pagina's, 1999. Alleen antiquarisch verkrijgbaar, € 5-10.

Een pagina uit 'Straatnamen in Nederland'