Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Het archief van Voortschrijdende Inzichten

Chemie

 

Stikstof: van zegen tot plaag

Stikstof is één van de bouwstenen van eiwitten en daarmee essentieel voor alle vormen van leven. Lees hoe het van een schaars goed via de industrie tot gifgas kwam. [8 mrt 2008]
Stikstof: van zegen tot plaag

Oorlogschemie

Chemie en oorlog zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Zonder chemie geen fatsoenlijke oorlog. Al sinds mensenheugenis wordt de chemie -overigens met wisselend succes- ingezet om tegenstanders te overwinnen. Een korte tocht door de chemische martelkamer.
Oorlogschemie
Oorlogschemie: de Eerste Wereldoorlog
Oorlogschemie: Yperiet en verder
Oorlogschemie: restanten van de oorlog
Oorlogschemie: van de Tweede Wereldoorlog naar Saddam Hussein

Vreemde chemie

Misschien kent u K2r. K2r is van oorsprong een zogenaamd vlekkenwater. Het bestaat al sinds de jaren vijftig. De naam oogt als een chemische formule. Toch? Dit gaat over vreemde chemie. Chemie die vreemd is, mishandeld wordt of op een onbegrijpelijke manier een toepassing heeft gekregen.
Vreemd, mishandeld en onbegrijpelijk
Stripverhalen
Vreemde namen
Amateurs in Brussel
Niet echt

Het gesleep met chemicaliën

U heeft zich misschien ook ooit druk gemaakt over de zogenaamde chloortreinen? Bang dat u een verschrikkelijke ramp overkomt, omdat u vlak bij een spoorbaan woont waarover deze chloortreinen rijden? En u rijdt wel eens auto? Dan heeft u ongetwijfeld ook wel eens vrachtwagens gezien met chemicaliën.
Treinen en vrachtwagens met chemicaliën
Ammoniaktreinen en wegtransport
Gevaar op de weg of niet??

Chemicaliën

Een onderwerp dat ons aan het hart ligt. De wereld om ons heen is immers vol met chemie.
Lees over
De onschatbare waarde van DDT
Het gerommel met keukenzout

Vuurwerk & knalletjes

Nog altijd is vuurwerk niets anders als een zogenaamd pyrotechnisch mengsel. Het gaat om een explosieve stof, waarvan de werking berust op een explosieve verbranding van een mengsel van vaste stoffen. Maar lees hier ook over het vuurwerk dat u zeker niet in de winkel kunt kopen.
Vuurwerk & knalletjes